Η κατηγοριοποίηση, η αναγνώριση και η χαρτογράφηση των οικοσυστημάτων βασίστηκε στον Τεχνικό Μεθοδολογικό Οδηγό για τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση των τύπων οικοσυστημάτων και των οικοσυστημικών υπηρεσιών τους στην Ελλάδα, σε εθνική, περιφερειακή και τοπική κλίμακα (Δημόπουλος κ.ά. 2018), στο πλαίσιο του LIFE-IP 4 NATURA: Ολοκληρωμένες δράσεις για την διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα.
Προκειμένου να αναγνωριστούν και στη συνέχεια να χαρτογραφηθούν και να αξιολογηθούν τα οικοσυστήματα, αλλά και να υπάρχει ένα ενιαίο και κοινό σύστημα αναφοράς και ερμηνείας τους, απαιτείται η κατηγοριοποίησή τους με μια συγκεκριμένη τυπολογία. Στην Ελλάδα η συνήθως ακολουθούμενη και εφαρμοζόμενη πρακτική κατά τις μελέτες αξιολόγησης των φυσικών μονάδων βλάστησης/τύπων οικοτόπων, είναι η χρήση της ταξινόμησης όπως προτείνεται από την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους τύπους οικοτόπων και όπως συμπληρώθηκε για την ελληνική πράξη (δηλ. προσθέτοντας και τους ελληνικούς τύπους οικοτόπων).
Η ταξινόμηση αυτή περιλαμβάνει εννέα ομάδες φυσικών τύπων οικοτόπων (Παράρτημα Ι) και μία ομάδα με ανθρωπογενείς και ημιφυσικές μονάδες, που έχει προστεθεί για την ελληνική προσέγγιση και εφαρμογή της χαρτογράφησης φυσικών, ημι-φυσικών και ανθρωπογενών οικοτόπων. Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες αυτές είναι:
Μέσω των διαδικασιών της δράσης «Χαρτογράφηση και Αξιολόγηση των Οικοσυστημάτων και των Υπηρεσιών τους» («Mapping and Assessment of Ecosystem and their Services» – MAES), τα Κράτη-Μέλη σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ (DG Environment), το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (EEA), συμφώνησαν σε έναν κατάλογο που αποτελείται από τους 12 κύριους τύπους οικοσυστημάτων που απαντώνται στην Ευρώπη (Πίνακας 1, Εικόνα 1) και στην κλίμακα των οποίων (κατ’ ελάχιστον) θα πρέπει να γίνεται η χαρτογράφηση και αξιολόγησή τους.
Για την χαρτογράφηση των τύπων οικοσυστημάτων του όρους Κυλλήνη (περιοχή του δικτύου Natura 2000), ξεκινήσαμε από την τυπολογία του Πίνακα 1.
Στη συνέχεια, οι κύριες κατηγορίες της ταξινόμησης κατά MAES και οι τύποι οικοτόπων (κατά την έννοια της Οδηγίας 92/43-Παράρτημα Ι, αλλά και οι ελληνικού ενδιαφέροντος οικότοποι που δεν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα) συσχετίστηκαν και προέκυψε η τυπολογία για τους τύπους οικοσυστημάτων της Ελλάδας (Πίνακας 2).
Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
(ΠΑΑ) 2014 - 2020
Alien Plants
Greek Flora