Για την εξέταση των φυτογεωγραφικών συνδέσεων/συγγενειών μεταξύ των φυτών που συνθέτουν τη σημαντική χλωρίδα του όρους Κυλλήνη (χλωριδική περιοχή Πελοποννήσου), με τις λοιπές χλωριδικές περιοχές, βασιστήκαμε στον Πίνακα 1, όπου στις στήλες φαίνεται ο αριθμός των φυτικών taxa που εμφανίζονται στη χλωριδική περιοχή της Πελοποννήσου και τις λοιπές 12 χλωριδικές περιοχές. Προκύπτουν έτσι, οι εξής αριθμοί και ποσοστά που αντιστοιχούν σε κάθε από τις περιπτώσεις ισχυρής συγγένειας: Ki-Pe/StE: 302 (85%), Ki-Pe/SPi: 206 (58%), Ki/NPi: 192 (54%), Ki-Pe/NC: 189 (53%), Ki-WAe: 165 ( 46.5%), Ki-Pe/NE: 156 (44%), Ki/EC: 146 (41%).
Αυτά τα αποτελέσματα συνδυασμένα με τα προαναφερόμενα στοιχεία, υποδηλώνουν την έντονη χλωριδική συγγένεια του όρους Κυλλήνη με τη Στερεά Ελλάδα και ακόμη την εξασθένιση των φυτογεωγραφικών του συνδέσεων κατά τη μετακίνηση από την Στερεά Ελλάδα προς τα Βόρεια και Ανατολικά της. Φαίνεται δε να ισχύει η ακόλουθη σειρά μείωσης της φυτογεωγραφικής συγγένειας, χρησιμοποιώντας μόνο τα σημαντικά είδη της χλωρίδας του όρους (ενδημικά, περιορισμένης εξάπλωσης-Βαλκανικά, Μεσογειακά, κλπ): Στερεά Ελλάδα, Νότια Πίνδος, Βόρεια Πίνδος, Βορειο- Κεντρική Ελλάδα, Νησιά Δυτικού Αιγαίου, Βορειο-Ανατολική Ελλάδα, Ανατολικο-Κεντρική Ελλάδα.
Για την εξέταση των φυτογεωγραφικών συνδέσεων/συγγενειών του όρους Κυλλήνη (χλωριδική περιοχή Πελοποννήσου), λαμβάνοντας υπόψη τα φυτά που συνθέτουν τη συνολική χλωρίδα του όρους, με τις λοιπές χλωριδικές περιοχές, βασιστήκαμε στον Πίνακα 1, όπου στις στήλες φαίνεται ο αριθμός των φυτικών taxa που εμφανίζονται στη χλωριδική περιοχή της Πελοποννήσου και τις λοιπές 12 χλωριδικές περιοχές. Προκύπτουν έτσι, οι εξής αριθμοί και ποσοστά που αντιστοιχούν σε κάθε από τις περιπτώσεις ισχυρής συγγένειας: Ki-Pe/StE: 1035 (94%), Ki-Pe/SPi: 891 (81%), Ki-Pe/NC: 871 (79%), Ki/NPi: 852 (77%), Ki-Pe/NE: 838 (76%), Ki/EC: 769 (70%).
Αυτά τα αποτελέσματα συνδυασμένα με τα προαναφερόμενα στοιχεία, υποδηλώνουν την έντονη χλωριδική συγγένεια του όρους Κυλλήνη με τη Στερεά Ελλάδα και ακόμη την εξασθένιση των φυτογεωγραφικών του συνδέσεων κατά τη μετακίνηση από την Στερεά Ελλάδα προς τα Βόρεια και Ανατολικά της. Φαίνεται δε να ισχύει η ακόλουθη σειρά μείωσης της φυτογεωγραφικής συγγένειας, χρησιμοποιώντας το σύνολο των φυτών της χλωρίδας του όρους Κυλλήνη: Στερεά Ελλάδα, Νότια Πίνδος, Βορειο- Κεντρική Ελλάδα, Βόρεια Πίνδος, Βορειο-Ανατολική Ελλάδα, Ανατολικο-Κεντρική Ελλάδα.
Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
(ΠΑΑ) 2014 - 2020
Alien Plants
Greek Flora