Τα 355 σημαντικά φυτικά taxa της χλωρίδας του όρους Κυλλήνη κατανέμονται σε 51 οικογένειες, 165 γένη, 315 είδη και 100 υποείδη. Οι πολυπληθέστερες σε αριθμό taxa οικογένειες είναι αυτές των Asteraceae (45 taxa), Caryophyllaceae (39), Orchidaceae (34), Fabaceae (93 taxa), Lamiaceae (53 taxa), Brassicaceae (16), Apiaceae (16), Poaceae (13 taxa), κ.ά. (Πίνακας 1). Οι ίδιες οικογένειες, μικρές αλλαγές (εξαιρώντας την οικογένεια Orhidaceae) θεωρούνται γενικά και οι πλουσιότερες της Ελληνικής χλωρίδας σε αριθμούς taxa. Στην Εικόνα 1, παρουσιάζονται οι πολυπληθέστερες σε φυτικά taxa, γένη, είδη, υποείδη.
.
Η συμμετοχή κάθε βιομορφής στο μέρος της χλωρίδας των σημαντικών ειδών του όρους Κυλλήνη, εκφράζεται ως ποσοστό επί του αριθμού των σημαντικών φυτών, και αποτελεί το βιοφάσμα της σημαντικής χλωρίδας του όρους που παριστάνεται γραφικά στην Εικόνα 2. Από την ανάλυση της σημαντικής χλωρίδας του όρους Κυλλήνη για την κατάταξη των taxa σε βιομορφές, προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
Η Κυλλήνη εντάσσεται στη χλωριδική/φυτογεωγραφική περιοχή της Πελοποννήσου. Με βάση τη διάκριση από τον Regel (1947) των ορεινών τύπων (ορεινές χλωριδικές βαθμίδες) που επικρατούν στο Βαλκανικό χώρο, όπως Μεσογειακός, Βαλκανικός, Μεσογειακός – Βαλκανικός, η Κυλλήνη εντάσσεται ανεπιφύλακτα στο Μεσογειακό ορεινό τύπο με κριτήριο την κυριαρχία των Μεσογειακών στοιχείων που αντιπροσωπεύονται με το υψηλότερο ποσοστό στο χωρολογικό φάσμα της συνολικής χλωρίδας του όρους. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά μόνο φυτικά είδη και υποείδη της χλωρίδας του όρους Κυλλήνη έχουμε τα παρακάτω αποτελέσματα ως προς τις παρακάτω τρεις χωρολογικές κατηγορίες που είναι κυρίαρχες, αντιστοιχώντας στο 81% του συνόλου των 355 ειδών και υποειδών που εντάσσονται στην επιλεγμένη ομάδα σημαντικών φυτών του όρους Κυλλήνη:
Το χωρολογικό φάσμα των 355 φυτικών taxa του όρους Κυλλήνη παρουσιάζεται στην Εικόνα 3
Αυτοφυή (αυτόχθονα) είδη φυτών θεωρούνται εκείνα που υπάρχουν στη σημερινή Ελλάδα, σε γηγενή κατάσταση, πριν από το τέλος του 15ου αιώνα. Αυτό σημαίνει ότι και τα αρχαιόφυτα (είδος που αρχικά ήταν μη αυτόχθονο σε μια περιοχή και εισήχθη και εγκλιματίστηκε στην περιοχή πριν από το έτος 1500 μ.Χ. (ή από το 1492 – ανακάλυψη της Αμερικανικής ηπείρου) θεωρούνται μέρος της αυτοφυούς χλωρίδας. Τα κριτήρια για να θεωρηθεί ένα φυτικό taxon (είδος, υποείδος) ως αυτοφυές έχουν ληφθεί από τον κατάλογο Med-Checklist (βλέπε, π.χ., Greuter & Raab-Straube 2008: xi).
Ένα φυτικό είδος ή υποείδος χαρακτηρίζεται ως περιορισμένης εξάπλωσης όταν έχει περιορισμένο εύρος κατανομής που δεν υπερβαίνει μια απόσταση 500 km ή, με άλλα λόγια, οι πιο απομακρυσμένοι γνωστοί πληθυσμοί τους απέχουν μεταξύ τους μια γραμμική απόσταση 500 km ή λιγότερο.
Στην Εικόνα 4 φαίνεται ότι από τα 355 σημαντικά φυτά του όρους Κυλλήνη, το 46% ανήκουν στην κατηγορία περιορισμένης εξάπλωσης.
Στην Εικόνα 9 απεικονίζονται διαγραμματικά οι περίοδοι ανθοφορίας των επιμέρους χωρολογικών κατηγοριών (ενδημικά, βαλκανικά, κ.ά.) εντός των περιόδων υψηλής ανθοφορίας ή κορύφωσης της ανθοφορίας των σημαντικών φυτών του όρους και προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
• την περίοδο από Μάιο έως και Ιούλιο έχουμε το μέγιστο αριθμό σημαντικών φυτών που βρίσκονται σε ανθοφορία (Ενδημικά, Βαλκανικά, με εξάπλωση σε Βαλκανική και Ανατολία, και Ανατολικο-Μεσογειακά), με ποσοστά που κυμαίνονται από 69% τον Ιούνιο έως 52% τον Μάιο και 34% τον Ιούλιο,
• ο Ιούνιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να φωτογραφήσει το 80% των ενδημικών φυτών του όρους σε διαφορετικά υψόμετρα και οικοσυστήματα, ενώ κατά τους μήνες Μάιο και Ιούλιο αντίστοιχα το 59% και το 66% των ενδημικών που βρίσκονται σε ανθοφορία.
Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
(ΠΑΑ) 2014 - 2020
Alien Plants
Greek Flora